Aparitii in presa Andrei Vocila – 2004-2010 (local si central)

Braşoveanul Andrei Vocilă a fost numit instructor în cadrul M.A.I.

Publicat in: myTex.ro – portalul tau de stiri online nr. 5204 din Vi, 17 Sep 2010 –Transilvania Expres Brasov –www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Ca urmare a unei activităţi didactice susţinute ca şi instructor de Poliţie la Institutul de Studii pentru Ordine Publică Bucureşti, instituţie care face parte din cadrul aparatului central al MAI, ofiţerul de Poliţie braşovean Andrei Vocilă a primit recent aprecierile cuvenite din partea IGPR. Vocilă este acreditat să gestioneze activitatea şi instruirea profesională a poliţiştilor din România.
Acest lucru s-a concretizat prin elaborarea, conceperea şi culegerea unor materiale, teme didactice, articole şi cărţi – în majoritate unicate – vizibile pe blogul http://www.andreivocila.wordpress.com. Scopul demersului este eficientizarea activităţii de Poliţie, siguranţă naţională, a procedurilor de ordin poliţienesc şi militar, dar şi pentru informarea, transparenţa şi comunicarea cu societatea civilă.

(I.T.)

http://www.mytex.ro/fapt-divers/brasoveanul-andrei-vocila-a-fost-numit-instructor-in-cadrul-mai_265407.php

Fostul expert parlamentar Andrei Vocila ramane in PNL

Publicat in: myTex.ro – portalul tau de stiri online nr. 4133 din

17 Mar 2007 – Sambata –Transilvania Expres Brasov –   

www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Dupa ce acum cateva luni s-a declarat public alaturi de grupul Stolojan-Stoica, liberalul Andrei Vocila (care a detinut functia de expert parlamentar) a transmis de curand un comunicat de presa in care anunta ca, impreuna cu alti 250 de membri, a decis sa ramana la liberali. „Aceasta, deoarece PLD este lipsit de orice fel de identitate si doctrina politica si, mai mult, persoanele care s-au coalizat pentru infiintarea acestui partid isi urmaresc interesele personale sau de grup. Aceasta afirmatie este sustinuta de insasi reflectarea in opinia publica a atacurilor permanente orientate catre PNL si premierul Tariceanu”, a sustinut Vocila, care a pretins si ca ar fi membru al PNL Brasov.

Insa, potrivit declaratiilor secretarului executiv al PNL Brasov, Adrian Maxim, autorul comunicatului este membru al filialei Mures: „Recent, dl. Vocila a depus o cerere de a fi primit in filiala noastra si urmeaza sa fie discutata de forul de conducere judetean”. In urma cu cateva luni, vicepresedintele PNL Brasov, Gabriel Andronache, a anuntat ca staff-ul filialei din care acesta face parte a solicitat excluderea lui Vocila din partid. (A.T.)

Andrei Vocila este amenintat cu excluderea din PNL

Publicat in: myTex.ro – portalul tau de stiri online nr. 3740 din Sa, 26 Nov 2005

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Vicepresedintele PNL Brasov, Gabriel Andronache, a tinut ieri sa precizeze ca membrii filialei se delimiteaza de afirmatiile expertului parlamentar al grupului PNL din Senat, Andrei Vocila, privindu-l pe presedintele Organizatiei Judetene, Aristotel Cancescu. Relatam ieri ca Vocila a sustinut, intr-un comunicat de presa, ca liderul PNL Brasov nu colaboreaza cu partenerii locali din coalitie si ca neglijeaza chiar si asigurarea consensului in filiala pe care o conduce. „Andrei Vocila nu reprezinta prin nimic PNL Brasov, in afara faptului ca este un simplu membru al acestei organizatii. Liderul PNL Brasov, Aristotel Cancescu, a cerut intrunirea de urgenta a Biroului Permanent Judetean al filialei. In sedinta care va avea loc va fi propusa excluderea din partid a lui Andrei Vocila, deoarece a incalcat Codul Etic al partidului. In plus, va fi adresata o cerere si grupului parlamentar din Senat, astfel incat sa inceteze raporturile de munca cu acest domn”, a spus Andronache. El a mentionat ca i se pare „aberant” ca o persoana sa-si exprime puncte de vedere in maniera in care a facut-o Vocila, precum si „sa-si aroge calitati pe care nu le-a avut niciodata”. Pe de alta parte, Andronache a catalogat atitudinea lui Vocila ca fiind inadmisibila, argumentand ca „functia de expert parlamentar nu presupune puncte de vedere politice, ci doar consilierea parlamentarilor”.

Andreea TANASOIU

 

 

Alegeri la liberalii sighisoreni in aceasta seara

02 Decembrie 2005

Organizatia PNL Sighisoara isi va alege in aceasta seara noua conducere pentru urmatorii patru ani. Adunarea Generala a fost convocata astazi de la 18, la un restaurant din oras. Surse oficiale din randul liberalilor ne-au declarat ca lupta pentru sefia partidului se va da intre Adrian Gherca si Tudor Codreanu. Liberalii lasa loc insa si suprizelor . Ultimele zvonuri , neconfirmate, aduc in discutie si posibili noi candidati la sefia partidului. La alegerile liberalilor sighisoreni participa si prefectul de Mures, Ciprian Dobre si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Actualul presedinte interimar al filialei PNL Sighisoara Mircea Purenciu, nu va mai candida pentru acest post, el declarand ca se va multumi cu un loc de simplu membru in Biroul Permanent municipal. Dar, a subliniat Purenciu�Adunarea Generala este suverana, iar celor care candideaza le revine obligatia sa fie convingatori prin programele pe care le prezinta.`Biroul Permanent Municipal al PNL Sighisoara va fi format dintr-un presedinte, trei vicepresedinti, un secretar, un trezorier, cinci membrii si doi supleanti. Intrebat ce parere are despre alegerile pentru sefia organizatiei PNL Sighisoara, expertul parlamentar liberal Andrei Vocila a spus doar ca ureaza succes tuturor combatantilor. Fost coordonator al organizatiei de tineret a PNL Sighisoara , Andrei Vocila ii indeamna pe tineri sa se prezinte in numar cat mai mare la alegeri si sa voteze democratic. Spre deosebire de anul trecut, liberalii au permis si accesul presei in sala pe tot parcursul desfasurarii alegerilor.

Sursa: MixFm Sighisoara

Un partid, mai multi lideri

Se trifurca PNL?

2 Noiembrie 2006

Romania Libera

de ROMULUS GEORGESCU

Suprematia liderului liberal Calin Popescu Tariceanu este contestata, in premiera, din doua directii. El este atacat atat de lideri precum Crin Antonescu sau Ludovic Orban, pe scurt gruparea Patriciu, dar si de gruparea Stolojan. A treia grupare pentru care au de optat liberalii este a lui Tariceanu insusi si a fidelilor sai.

Chiar daca a scapat la ultima Delegatie Permanenta de infiintarea functiei de presedinte executiv, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu nu este intr-o situatie foarte lejera. Nu doar ca a fost criticat de o serie de lideri precum Crin Antonescu, Ludovic Orban sau Dan Radu Rusanu, dar, cu exceptia lui Bogdan Olteanu, nici un lider important al partidului nu i-a luat oficial apararea. Victoria lui Tariceanu s-a datorat doar obedientei traditionale a sefilor de filiale fata de presedintele partidului. De altfel, potrivit unor surse liberale, si informatia lansata de Traian Basescu potrivit careia Tariceanu ar fi fost duminica la seful statului acasa pentru a stabili comisarul european a starnit nemultumiri printre opozantii liderului PNL.

In ultima perioada, nemultumitii din partid au incercat sa gaseasca o formula de a controla deciziile lui Tariceanu. A trecut aproape neobservat faptul ca la ultima Delegatie Permanenta s-a decis totusi comasarea Biroului Permanent Central cu Comitetul Executiv pentru luarea deciziilor importante. Practic, cadrul de luare a deciziilor se largeste, teoretic, de la 10 la 20 de lideri. In plus, printre cei zece care se adauga se numara Ludovic Orban, Gabriel Sandu (cel care i-a cerut lui Tariceanu sa plece comisar european), Cornel Stirbet (cel care si-a exprimat public opozitia fata de excluderile din partid), Norica Nicolai (mai nou, o critica a lui Tariceanu).

De asemenea, opozantii lui Tariceanu au mai obtinut si declansarea evaluarii ministrilor. Propunerea lansata de Ludovic Orban are aparent un continut tehnic, dar in realitate miza este politica. Fiecare presedinte de filiala va completa un formular privind activitatea ministrilor, iar aprecierile sau criticile vor fi trimise premierului Tariceanu. In aceste conditii s-au amplificat zvonurile privind posibila inlocuire a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu.

Intre timp, adeptii lui Stolojan incearca organizarea in teritoriu. Cel mai puternic pare a fi grupul pentru sustinerea Platformei liberale de la Brasov. Potrivit unui comunicat semnat de Andrei Vocila, membru PNL Brasov, 250 de membri reprezentand aproximativ o treime din numarul total al organizatiei municipale a PNL Brasov isi dau demisia din PNL pentru a i se alatura lui Stolojan, printre ei numarandu-se si fostul deputat PNL Ioan Ghise, exclus din partid in luna septembrie, o data cu Mona Musca, pentru ca ar fi colaborat cu fosta Securitate. La Arad se vorbea deja de faptul ca 50 de membri ai organizatiei judetene urmeaza sa fie exclusi din cauza ca au aderat la platforma Stolojan. Se pare ca numarul parlamentarilor adepti ai lui Stolojan va creste in curand de la patru la peste zece.

De la centru se raspunde cu acuzatii. Ultimul care a iesit la rampa a fost senatorul Radu Campeanu. In cadrul unui seminar cu tema „8 noiembrie 1945-8 noiembrie 2006, arc peste timp”, Radu Campeanu a comentat ca politica actuala urmareste realizarea, in Romania, a unui sistem „mai autoritar al puterii”, prin reforma constitutionala si prin „pulverizarea” partidelor importante. „Au reusit sa disperseze PSD si nu cred ca Geoana poate reface armonizarea in partid, iar fuziunea dintre PNL si PD ar fi insemnat de fapt absorbtia PNL de catre PD”, a afirmat Radu Campeanu.

Stolo isi face oaste din rezervisti

Inainte de intrunirea de la Iasi a liderilor platformei Stolojan, situatia cu aderentii la gruparea disidentilor nu e foarte incurajatoare.

Pentru taberele liberale iesene se anunta un sfirsit de saptamina furtunos. Vizita anuntata a sextetului Stolojan, Stoica, Turcan, Boureanu, Alexandru si Iustinian a atras revolta actualei conduceri a PNL, care i-a atentionat in urma cu doua zile pe disidenti sa decida in cel mai scurt timp sa reintre in limitele oferite de statut

Oprea: Avem 450 de adeziuni

In replica, liderul disidentilor ieseni, rectorul Dumitru Oprea, a facut public recensamintul adeptilor lui Stolojan-Stoica. Avem 450 de adeziuni strinse pina acum, printre care si un primar al carui nume nu vrem sa-l facem public, sustine Oprea. Dumitru Oprea a mai adaugat ca nu-si va da demisia din PNL, dar dupa terminarea mandatului de rector se va implica mai mult in viata politica si in viata orasului.

Fenechiu: Un balon de sapun

Liderul PNL Iasi, deputatul Relu Fenechiu, catalogheaza actiunea exclusilor din partid drept un balon de sapun care se va sparge repede. Seful disidentilor ieseni, rectorul Dumitru Oprea, a fost presedintele filialei citiva ani, dar s-a retras singur din functie dupa un scandal in 2004 legat de nominalizarea candidatului la Primaria Iasiului. El conditionase raminerea in functie de numirea pentru cursa electorala locala a unui apropiat de-al sau, dar conducerea filialei l-a respins.

La Botosani revine fostul baron liberal

80-90% dintre filialele judetului sint pro Stolojan si Stoica, afirma ex-senatorul Dinu Secrieru, fost sef al PNL Botosani in perioada presedintiei lui Valeriu Stoica. El sustine ca, pina la sfirsitul lunii ianuarie, Stolojan si Stoica vor vizita toate judetele. Actualul presedinte al PNL Botosani, Mihai Tibuleac, evita deocamdata sa adopte o pozitie transanta in cazul platformei. Nu am avut timpul necesar sa imi consult toti colegii, afirma senatorul Tibuleac.

Platformistul, demis pentru incompetenta

Nu trebuie impartita lumea in liberali si in neliberali. Este o chestiune delicata si imi este greu sa fac aprecieri�, a declarat Horatiu Buzatu, fostul presedinte al PNL Dolj, imediat dupa lansarea platformei Stoica-Stolojan. Saptamana trecuta, Horatiu Buzatu, alaturi de alti liberali, a semnat proiectul anti-Tariceanu. Presedinte al PNL Dolj din 2002, Horatiu Buzatu a fost demis de la cirma liberalilor doljeni in iunie 2005 pentru rezultatele dezastruoase de la alegerile locale si pentru scandalurile din filiala.

Disidentii brasoveni sunt de la Mures

La Brasov, liberalul Andrei Vocila, liderul disidentilor, spune ca va fi urmat de 250 de membri. Declaratiile lui Vocila sint infirmate insa de vicepresedintele PNL Brasov, Gabriel Andronache: Este o noua facatura a dlui Vocila, pentru care noi am cerut de mai multe ori excluderea din partid. Vocila nu este inscris in Brasov, ci la Mures. Despre cei 250 de indivizi am mai auzit si in 2005, cind acelasi domn Vocila, la momentul desfasurarii Congresului judetean al PNL Brasov, a incercat sa influenteze rezultatul alegerilor prin aducerea acestui grup de presiune�, a declarat Andronache.

Pe cine ameninta platforma

Un sondaj recent realizat de CURS si finantat de firma care se ocupa de imaginea lui Stolojan dadea 15 la suta unei virtuale formatiuni politice infiintate de fostul lider PNL careia autorii sondajului i-au dat numele de Partidul Liberal Democrat. Conform CURS, potentialii votanti ai PLD ar proveni nu doar de la PNL, ci si din bazinul electoral al PD si PSD. Un sondaj mai vechi realizat de Gallup, in luna iulie, arata ca circa 80% dintre cei care au incredere in Theodor Stolojan erau in acelasi timp si votanti ai PD. In timp ce unii sociologi pun la indoiala acuratetea stiintifica a unei intrebari referitoare la un partid inexistent si avind in vedere imaginea lui Theodor Stolojan de apropiat al presedintelui Basescu si de politician apreciat mai ales de catre electoratul PD, tocmai partidul condus de Emil Boc ar putea fi principala victima a lansarii platformei Stolojan si a formarii unui nou partid. Lansarea platformei Stoica-Stolojan are astfel toate sansele sa involbureze apele in PD, o formatiune care brusc isi vede procentul din sondaje amenintat si actuala conducere pasibila de a fi trecuta pe o linie secundara.

Sursa: Cotidianul  02 Noiembrie 2006

Critici fata de conducerea PNL Sighisoara

25 Noiembrie 2005

Sursa: Mix FM Sighisoara si Jurnalul de Sighisoara

Liderii PNL Sighisoara nu au demonstrat o abilitate deosebita in optimizarea relatiilor cu ceilalti membri ai coalitiei, nici in instaurarea unui consens durabil in propriul partid. Cel putin asa sustine expertul parlamentar Andrei Vocila, fost vicepresedinte al PNL Sighisoara. Intr-un comunicat primit la redactie acesta apreciaza ca liberalii din Sighisoara au neglijat sistematic responsabilitatile asociate cu functiile lor in partid, iar acest lucru va conduce la reactii din partea altor membri ai PNL Sighisoara. Aprecierile expertului parlamentar Andrei Vocila vin in contextul tensiunilor aparute in interiorul Aliantei DA la nivel national. Sa nu uitam si ca orgnizatia PNL Sighisoara isi va alege pe 2 decembrie noua conducere. Lupta dintre taberele de sustinatori ale candidatilor anuntati este de pe acum foarte stransa.

Culise

8 Octombrie 2005

Romania Libera

„Tinta”, relansata

Publicatia on-line „Tinta”, care cuprinde informatii despre activitatea premierului, precum si a celorlalti ministri liberali, a fost relansata. Potrivit unui comunicat al PNL, informatiile vor fi prezentate „intr-un format dinamic, adaptat exigentelor media actuale”. Site-ul poate fi accesat la adresa http://www.tintapnl.com. Suportul informatic si tehnic din punct de vedere mediatic a fost asigurat de expertul parlamentar Andrei Vocila.

http://www.here.ro/det/35692.htm

Informari despre activitatea Primului Ministru Calin Popescu-Tariceanu

URL (web address): http://www.tintapnl.com/

Status: Live

Descriere: Proiect implementat la nivel national de Cabinetul Presedintelui PNL, suport regional oferit pentru Brasov si Sighisoara de Andrei Vocila.

Ofensiva – Cancescu, acuzat de pact cu PSD

http://www.jurnalul.ro/stire-politic/ofensiva-cancescu-acuzat-de-pact-cu-psd-38558.html

Opozitia sefului Consiliului Judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, fata de modificarea Legii administratiei locale s-ar putea lasa nu numai cu un simplu avertisment, asa cum s-a decis la varful PNL, ci chiar cu debarcarea lui.

de Gabriela Antoniu
24/08/2005 (Actualizat 7:00)

Opozitia sefului Consiliului Judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, fata de modificarea Legii administratiei locale s-ar putea lasa nu numai cu un simplu avertisment, asa cum s-a decis la varful PNL, ci chiar cu debarcarea lui.

Reamintim ca Aristotel Cancescu se numara printre presedintii de consilii judetene ai Aliantei care alaturi de cei ai Opozitiei au semnat vinerea trecuta la Mamaia un document in care se opun planurilor coalitiei de a modifica Legea 215/2001. Semnatarii arata ca schimbarea regulilor de eligibilitate si revocare in timpul mandatului incalca prevederile constitutionale. Sustinand introducerea votului uninominal, ei au cerut ca proiectul de modificare a Legii administratiei locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, iar prevederile legate de alegerea si revocarea presedintilor CJ sa produca efecte incepand cu 2008. „DEZVALUIRI”. De remarcat ca Aristotel Cancescu a parasit in graba reuniunea de la Mamaia dupa ce a primit o serie de telefoane de la Bucuresti. Ieri, pe mail-urile redactiilor au sosit de pe adresa consilierului presedintelui PNL, Andrei Vocila, doua articole acuzatoare despre Cancescu preluate din presa. Unul intitulat „Cancescu isi construieste majoritatea simpla in Consiliul Judetean”, aparut in editia de ieri a Transilvania Expres, iar celalalt – „Consiliul Judetean Brasov – agentia de turism exotic si reclama personala a baronului liberal Cancescu”, aparut in Gandul la 26 mai 2005, precedat de intrebarea „Va mai amintiti?”. Primul articol nu este deloc magulitor pentru Cancescu, privit in contextul reuniunii de la Mamaia. „Asa incat, spun sursele noastre, pentru a-si asigura scaunul, presedintele liberal a inceput demersurile pentru a-si construi o majoritate simpla in CJ. Conform altor surse, din PSD de data aceasta, reprezentantii acestui partid au batut deja palma cu Cancescu, astfel incat sa-l sustina la vot in cazul in care se va pune problema schimbarii sale din functie. De asemenea, pesedistii au promis ca vor sprijini adoptarea unor proiecte de hotarare «mai spinoase»”, scrie Transilvania Expres.

REFUZ
Aristotel Cancescu a de-clarat ieri ca s-a intalnit luni cu premierul Tariceanu si i-a spus tot ce s-a discutat la Mamaia si a constatat ca acesta nu cunostea lucrurile decat din presa. El a mai spus ca nu-si va retrage semnatura de pe Rezolutia de la Mamaia, recunoscand totodata ca nu s-a consultat inainte cu conducerea PNL. „Atunci cand dai o lege te gandesti si pentru situatia in care vei ajunge in opozitie. Insa cu totii am sustinut un punct de vedere care mi se pare foarte important si cred ca acesta trebuia preluat de presa, si anume ca suntem de acord cu votul uninominal”, a adaugat Cancescu.

 

ALTE APARITII

 

 

15.12.2005 – Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment

MEMBRII PNL TREBUIE SA SE SUPUNA RIGORILOR PARTIDULUI
Membrii Delegatiei Permanente a PNL au decis la ultima sedinta ca toti liberalii, „respectand atat democratia interna, cat si dreptul lor la libera exprimare”, sa poarte dezbateri politice doar in interiorul organizatiilor din care fiecare face parte, altfel vor suporta rigorile statutului. Potrivit unui comunicat transmis de expertul parlamentar, Andrei Vocila, reprezentantii Delegatiei Permanente a PNL au constatat ca opiniile publice exprimate in ultimul timp, care au pus in discutie legitimitatea conducerii partidului sau strategia sa politica au fost facute in nume propriu. „Membrii Delegatiei Permanente condamna exprimarea publica a unor astfel de opinii, intrucat ele sunt de natura sa dauneze imaginii partidului, punandu-l in dificultate in relatiile cu ceilalti actori politici”, se precizeaza in comunicat. (A.T.)

 

 

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Editia din 07-12-2005 – EVENIMENT

PREMIERUL TARICEANU A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN

Andreea TANASOIU

Tema discutiilor a vizat integrarea Romaniei in structurile UE la 1 ianuarie 2007

Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Parlamentului European, Josep Borell, au convenit ieri asupra oportunitatii organizarii in Romania, in prima jumatate a lui aprilie 2006, a unei reuniuni comune la nivelul Camerei Deputatilor si a Senatului. Reuniunea va avea ca tema evaluarea stadiului pregatirii aderarii Romaniei la UE. Borell a declarat, la finalul intalnirii, ca Parlamentul European „va face tot ceea ce ii sta in putinta” pentru ca 1 ianuarie 2007 sa fie data la care Romania va fi primita in UE. El a aratat ca, potrivit raportului de monitorizare, progresele facute de Romania in domeniile justitiei si stabilitatii macroeconomice sunt „foarte incurajatoare”, dar trebuie continuate eforturile in domeniul protectiei mediului si al luptei impotriva coruptiei. Potrivit unui comunicat de presa transmis de expertul parlamentar al grupului senatorial PNL, Andrei Vocila, pe agenda discutiilor a figurat si problema adoptiilor internationale. Premierul a aratat in discutiile cu oficialii europeni ca Guvernul Romaniei va mentine cadrul legal actual privind adoptiile: „Autoritatile romane doresc descurajarea sistemului adoptiilor internationale, care a generat foarte multe filiere de coruptie”.

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Editia 3748 din 06-12-2005 – EVENIMENT

SECRETARUL DE STAT AL SUA, CONDOLEEZZA RICE, ESTE AZI LA BUCURESTI

Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, se afla astazi la Bucuresti, la invitatia ministrului roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Condoleezza Rice efectueaza un turneu in Europa, iar venirea in Romania este prima sa vizita de la preluarea mandatului si reflecta intensificarea dialogului politic din cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. Potrivit unui comunicat transmis de expertul parlamentar al grupului senatorial PNL, Andrei Vocila, programul vizitei include intrevederi cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu ministrul Afacerilor Externe, precum si cu alti oficiali romani. In plus, urmeaza sa aiba loc si ceremonia de semnare a „Acordului de acces” privind amplasarea unor structuri militare americane pe teritoriul tarii noastre. Vor fi evaluate principalele aspecte privind cooperarea politica, economica si militara, in contextul sarbatoririi a 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA. (A.T.)


Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment, 03.12.2005

PNL SI PD VOR AVEA CANDIDATI PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN PE O LISTA COMUNA

Andreea TANASOIU

Aflat la Cluj, la o reuniune a primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali si judeteni din judetul Cluj, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a facut apel la unitate in structurile Aliantei D.A., astfel incat liberalii si democratii sa-si poata respecta promisiunile fata de cei care le-au dat  votul. Liderul PNL a mai spus ca proiectele politice ale Aliantei PNL-PD nu se vor incheia in 2008 si nici nu vor ramane bazate exclusiv pe programul de guvernare. Un astfel de proiect il va constitui participarea PNL si a PD pe o lista A.D.A. la alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European. Potrivit unui comunicat transmis de expertul parlamentar al grupului senatorial liberal, Andrei Vocila, co-presedintii Aliantei, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, vor propune aceasta formula de candidatura conducerilor celor doua partide, pentru ca este cea mai buna varianta pentru castigarea alegerilor europene. „Mai avem in fata noastra 3 ani in care alte angajamente si proiecte vor trebui sa prinda viata si care se vor putea face doar daca Alianta D.A. va fi unita, coerenta, ca in 2004, cand am castigat alegerile”, a precizat presedintele PNL. El a dat asigurari ca staff-ul PNL si al PD are o relatie excelenta, chiar daca pe parcursul acestui an au mai fost si mici schimburi de replici”, a argumentat Tariceanu.

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment, 1.12.2005

ALERIU STOICA ESTE ACUZAT CA GENEREAZA TENSIUNI IN PNL
Andreea TANASOIU

Expertul parlamentar al grupului senatorial PNL, Andrei Vocila, a transmis ieri un comunicat de presa prin care sustine ca publicarea, zilele trecute, a unei „analize” semnate de ex-liderul PNL Valeriu Stoica „traseaza conturul unui conflict deschis cu actuala conducere a partidului”.  In textul comunicatului este mentionat ca „atitudinea dura, transanta, conflictuala pe care Valeriu Stoica o manifesta impotriva lui Tariceanu, trebuia nuantata de aspecte pozitive, macar pentru a conferi autenticitate articolului si a-l salva, macar partial, de acuzatiile de subiectivism. Valeriu Stoica insiruie, pe un ton grav si sententios, sintagme gen: «contraperformantele premierului», «bolovanul Tariceanu», «tranzitia catre faza post-Tariceanu»”.  In opinia expertului parlamentar, prin expunerea publica a conflictului din PNL sunt create premisele acutizarii tensiunilor: „Desi pledeaza pentru «luciditate si profesionalism in politica», Stoica se abate clar de la continuitatea standardelor profesionalismului, fiind clar ca traiectoria afinitatilor sale politice nu a fost mereu coerenta. Stoica este un adversar traditional al lui Dinu Patriciu, la care face referire clara, cand il acuza pe premier de adeziunea la un «grup de interese»”.


Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment, 26.11.2005

ANDREI VOCILA ESTE AMENINTAT CU EXCLUDEREA DIN PNL

Andreea TANASOIU

Vicepresedintele PNL Brasov, Gabriel Andronache, a tinut ieri sa precizeze ca membrii filialei se delimiteaza de afirmatiile expertului parlamentar al grupului PNL din Senat, Andrei Vocila, privindu-l pe presedintele Organizatiei Judetene, Aristotel Cancescu. Relatam ieri ca Vocila a sustinut, intr-un comunicat de presa, ca liderul PNL Brasov nu colaboreaza cu partenerii locali din coalitie si ca neglijeaza chiar si asigurarea consensului in filiala pe care o conduce. „Andrei Vocila nu reprezinta prin nimic PNL Brasov, in afara faptului ca este un simplu membru al acestei organizatii. Liderul PNL Brasov, Aristotel Cancescu, a cerut intrunirea de urgenta a Biroului Permanent Judetean al filialei. In sedinta care va avea loc va fi propusa excluderea din partid a lui Andrei Vocila, deoarece a incalcat Codul Etic al partidului. In plus, va fi adresata o cerere si grupului parlamentar din Senat, astfel incat sa inceteze raporturile de munca cu acest domn”, a spus Andronache. El a mentionat ca i se pare „aberant” ca o persoana sa-si exprime puncte de vedere in maniera in care a facut-o Vocila, precum si „sa-si aroge calitati pe care nu le-a avut niciodata”. Pe de alta parte, Andronache a catalogat atitudinea lui Vocila ca fiind inadmisibila, argumentand ca „functia de expert parlamentar nu presupune puncte de vedere politice, ci doar consilierea parlamentarilor”.

 

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment, 25.11.2005

ARISTOTEL CANCESCU ESTE CRITICAT DE LA „CENTRU”

Andreea TANASOIU

Publicarea unor sondaje de opinie, potrivit carora raportul de forte din Alianta D.A. s-ar fi inversat in ultimele saptamani in favoarea democratilor, au determinat iesirea la rampa a unor membri marcanti ai PNL, care au avut o atitudini conflictuale fata de partenerii de guvernare.  Expertul parlamentar al grupului PNL din Senat, Andrei Vocila, a transmis ieri, intr-un comunicat de presa, ca „desi Alianta D.A. a constituit inca de la formare unul din cei doi poli fundamentali ai optiunilor politice, cooperarea dintre cele doua partide nu a fost intotdeauna fluenta, fiind chiar adesea marcata de animozitati intre lideri”. Aratand ca voci din PNL au solicitat organizarea unui Congres cu scopul schimbarii conducerii partidului, expertul parlamentar a mentionat ca aceia care prin declaratii au periclitat armonizarea in Alianta PNL-PD „fie se afla intr-un con de umbra, fie capitalul lor de imagine suporta imbunatatiri”.

In acest context, Vocila a mentionat ca acest climat tensionat s-a reflectat si la nivel local, „unde liderul PNL Brasov nu a demonstrat o abilitate deosebita nici in optimizarea relatiilor cu ceilalti  membri ai coalitiei, nici in instaurarea unui consens durabil in propriul partid, iar neglijarea sistematica a acestei responsabilitati asociata cu functia domniei sale va conduce la reactii din partea altor membri ai PNL Brasov”.  Incercarile de a-l contacta telefonic pe liderul PNL Brasov, Aristotel Cancescu, pentru a comenta afirmatiile expertului parlamentar au esuat, surse din Consiliul Judetean informandu-ne ca este plecat din tara.

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment pe scurt, 23.11.2005

Parlamentul Suediei sustine integrarea Romaniei in UE


Presedintele Parlamentului Suediei, Bjorn von Sydon, care s-a aflat luni la Palatul Victoria, l-a asigurat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca parlamentarii suedezi vor ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pana in iunie 2006. Expertul parlamentar Andrei Vocila ne-a transmis ieri un comunicat de presa, aratand ca von Sydon a afirmat ca „nici un vot nu va fi impotriva”. Premierul Tariceanu i-a prezentat presedintelui Parlamentului Suediei principalele actiuni intreprinse de Guvernul Romaniei pentru indeplinirea angajamentelor asumate fata de UE. Tariceanu a mentionat ca pana la evaluarea din aprilie 2006, vor fi puse bazele implementarii sistemului de securizare a frontierelor: „In ceea ce priveste combaterea coruptiei, Guvernul a luat masurile necesare pentru a asigura cadrul legal necesar, astfel incat procurorii si judecatorii sa poata actiona in mod profesionist”. Premierul a mai spus ca este foarte important ca presa din Romania este independenta si poate da publicitatii cazuri de coruptie. (A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment pe scurt, 21.11.2005

Prioritati privind integrarea  Membrii Guvernului Tariceanu au adoptat la finele saptamanii trecute „Planul de masuri prioritare pentru integrarea Romaniei in UE”, demersuri programate pentru perioada noiembrie 2005-decembrie 2006.

Documentul a fost discutat anterior in sedinta Comitetului Executiv de Integrare Europeana, proiectele fiind concepute ca un raspuns ferm al Guvernului Romaniei la recomandarile formulate in raportul de monitorizare. Potrivit unui comunicat de presa transmis de expertul parlamentar Andrei Vocila, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca vizeaza respectarea datei pentru integrarea Romaniei in UE, respectiv 1 ianuarie 2007. (M.P.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro
Eveniment 18.11.2005

INCA 34.500 DE MILIARDE DE LEI PENTRU INVESTITII IN INVATAMANT

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, intr-o declaratie de presa, ca pentru invatamant a fost asigurat un plus de 34.500 de miliarde de lei, adica inca aproximativ 1,1% din PIB, exclusiv pentru proiecte de modernizare. Potrivit unui comunicat de presa transmis de expertul parlamentar Andrei Vocila, premierul a sustinut ca Guvernul s-a angajat sa finanteze toate proiectele temeinic fundamentate care ii vor fi prezentate pe parcursul anului. „In ceea ce priveste salariile, acestea vor fi majorate intr-o prima faza la 1 ianuarie cu 5%, urmand ca de la 1 septembrie sa facem o suplimentare de inca 3%”, se mai spune in comunicat. (A.T.)


Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment pe scurt – 17.11.2005

Premierul crede ca protectia sociala se face prin munca  Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat in sedinta comuna de marti a Camerei Deputatilor si Senatului principalele prevederi ale proiectului Legii bugetului de stat si ale celui al Legii asigurarilor sociale de stat pe 2006. Potrivit unui comunicat de presa transmis cotidianului nostru de expertul parlamentar Andrei Vocila, in discursul sustinut la inceputul sedintei, premierul a prezentat prioritatile strategice ale Romaniei. In opinia premierului, bugetul pe 2006 este unul echilibrat, care „va permite dezvoltarea sanatoasa a economiei si aderarea Romaniei la UE”. In plus, premierul a spus ca e convins ca „protectia sociala cea mai buna se face prin munca”, argumentand ca se fac demersuri pentru asigurarea de noi locuri de munca, stabile si bine platite. (A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment 11.11.2005

PREMIERUL SUSTINE CA ESTE DESCHIS NEGOCIERILOR CU SINDICATELE DIN INVATAMANT

Premierul Calin Popescu Tariceanu a formulat ieri o declaratie de presa, care ne-a fost pusa la dispozitie de expertul parlamentar Andrei Vocila, privind negocierile dintre Guvern si reprezentantii sindicatelor din invatamantul superior si preuniversitar. Discutiile s-au axat pe revendicarile din partea sindicatelor. „Subliniez ca exista o totala deschidere din partea echipei guvernamentale de negociere, care este condusa de ministrul de stat Gheorghe Pogea. Am fost prezent timp de aproximativ patru ore la aceste discutii. Am cerut Ministerului Educatiei si Cercetarii si Ministerului de Finante sa

ne prezinte o situatie din aceasta perspectiva, respectiv care este ponderea cheltuielilor totale pentru invatamant si cercetare. Trebuie sa acceptam ca in orice economie sanatoasa salariile trebuie sa creasca proportional cu cresterea productivitatii economiei, daca vrem sa avem o crestere sustenabila economic”, a precizat Tariceanu. (A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro
Eveniment pe scurt – 10.11.2005

Dinu Patriciu s-a plans premierului Tariceanu  Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a primit ieri in audienta pe presedintele companiei Rompetrol, liberalul Dinu Patriciu. Expertul parlamentar, Andrei Vocila, a sustinut ca in timpul audientei presedintele

Rompetrol si-a prezentat punctul de vedere privind „necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie in anchetarea companiei pe care o reprezinta si a informat despre presupuse scurgeri de informatii dinspre Parchet spre firme de profil”. Vocila sustine ca premierul a luat nota de cele prezentate si ca va transmite cele semnalate catre ministrul Justitiei, in vederea informarii Consiliului Superior al Magistraturii. Patriciu a solicitat o audienta si la presedintele, Traian Basescu. (A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro
Eveniment pe scurt 07.11.2005

PNL vrea „curatenie” la serviciile de informatii

Delegatia Permanenta a PNL a solicitat institutiilor  abilitate, in primul rand celei prezidentiale, sa demareze de urgenta procedurile pentru schimbarea sefilor serviciilor de informatii si a conducatorilor celorlalte institutii, „numiti de fosta putere chiar din randurile liderilor PSD”. Intr-un comunicat de presa, transmis de expertul parlamentar Andrei Vocila se mentioneaza ca membrii Delegatiei Permanente a PNL sustin proiectul de lege a lustratiei, ca „masura prioritara pentru asanarea morala si innoirea clasei politice”. Vocila a spus ca este sustinut si demersul Guvernului Tariceanu de prelungire cu 6 ani a functionarii CNSAS, „fiind o institutie-cheie in procesul de asanare morala a societatii romanesti”.

(A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro
Eveniment 4.11.2005

PREMIERUL TARICEANU CERE SPRIJINUL EUROPARLAMENTARILOR PENTRU INTEGRARE

Parlamentarii romani, observatori la Parlamentul European se vor intalni des cu ministrii, pentru a informa cum evolueaza procesul de pregatire a aderarii la UE. Hotararea a fost luata, potrivit unui comunicat de presa transmis de expertul parlamentar Andrei Vocila, de premierul Calin Popescu Tariceanu in timpul unei intalniri cu europarlamentarii romani la Palatul Victoria. „Este important ca observatorii romani sa aiba acces direct si nemijlocit la dosarele de integrare, pentru a putea sustine cauza Romaniei, prin contactele pe care le au cu colegii lor la Parlamentul European”, a afirmat Tariceanu. Acesta a mai subliniat importanta pe care o are diplomatia parlamentara pentru promovarea progreselor pe care le face Romania pentru a adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. (A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro
Eveniment 2.11.2005

GUVERNUL TARICEANU A DECRETAT CA PRIORITATE COMBATEREA CORUPTIEI
Andreea TANASOIU

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, intr-o declaratie de presa, ca optiunea Guvernului pe care il conduce „este de a combate coruptia si de a asigura aderarea Romaniei, fara aplicarea clauzei de salvgardare”.

In opinia premierului, daca Guvernul are vointa politica, „atunci are si forta de a lua masurile curajoase care se impun si sa infrunte sistemul cladit pe coruptie si pe clientelism politic”.

Expertul parlamentar, Andrei Vocila a transmis un comunicat de presa in acest sens, mentionand si faptul ca premierul Tariceanu doreste ca lupta impotriva coruptiei sa fie dusa prin reforme: „Am asigurat independenta justitiei si am creat premisele

eficientizarii si profesionalizarii actului de justitie. Sunt convins ca in lunile urmatoare procesul de reforma a Justitiei va da primele roade! Avem nevoie de o coalizare a tuturor fortelor societatii si la nivelul tuturor institutiilor pentru ca Romania sa scape de stigmatul coruptiei”.

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Expres – 31.10.2005

INFIINTAREA UNEI ZONE METROPOLITANE A BRASOVULUI VA FI PROMOVATA IN PARLAMENTUL ROMANIEI

Expertul parlamentar Andrei Vocila, care activeaza in cadrul Senatului Romaniei si care realizeaza revista on-line a Guvernului, a anuntat ca va promova in Parlament un proiect legislativ privind crearea zonei metropolitane Brasov. Vocila cere intr-o declaratie adresata politicienilor brasoveni, „indiferent de culoarea politica”, sustinere pentru adoptarea proiectului de lege: „Felul in care a evoluat administratia publica a municipiului Brasov are o caracteristica proprie datorita unei serii de probleme specifice, ceea ce a condus la necesitatea crearii unui act normativ special, care sa reglementeze administratia publica a acestei zone. Propunerea legislativa pe care o intentionez si pentru care am sa solicit sprijinul domnului senator Nicolae Vlad Popa si al clasei politice brasovene se intituleaza «Zona Metropolitana Brasov» si ar aduce spre recunoastere o situatie cunoscuta, adica faptul ca localitatile din zona limitrofa a municipiului au in prezent o dezvoltare strans legata de tot ceea ce inseamna municipiul Brasov”.

Sursa citata mai spune ca modul de organizare a localitatilor pe zone metropolitane nu este nou pentru administratia publica locala, fiind utilizat cu succes atat in UE, cat si in SUA. Vocila a argumentat ca motive pentru crearea zonei metropolitane faptul ca intre municipiu si unele zone limitrofe nu exista o delimitare clara din punct de vedere al infrastructurii si serviciilor publice, iar delimitarea teritoriala este una pur formala, precum si ca o mare parte din populatia activa din zonele limitrofe are locuri de munca in municipiul Brasov: „De asemenea, o mare parte a zonei de agrement a municipiului Brasov se regaseste pe teritoriul judetului, iar retelele de transport in comun, comunicatii si alte tipuri de servicii publice de prima utilitate sunt, de fapt, folosite in comun.  Avantajele pe care le-ar presupune crearea unei zone metropolitane construite din municipiul Brasov si zonele sale limitrofe pot fi sintetizate astfel: dezvoltarea integrata a municipiului Brasov si a zonelor limitrofe, precum si identificarea clara a zonelor cu specific diferit (zone turistice si de agrement, zone industriale, zone de locuit etc.); posibilitatea gestionarii cu mai mare eficienta a serviciilor publice atat la nivel de Brasov, cat si la nivelul celorlalte zone; posibilitatea realizarii unor investitii de mare anvergura in avantajul ambelor structuri administrative; posibilitatea atragerii unor fonduri europene pentru dezvoltare cu destinatie speciala pentru zonele metropolitane”. Expertul  parlamentar a precizat ca, in urma consultarilor cu reprezentantii administratiei brasovene, precum si de la centru, a primit girul sa initieze acest proiect legislativ.  Demn de mentionat este, insa, si faptul ca un proiect de lege similar, dar vizand infiintarea de zone metropolitane in general a fost elaborat de liderul PSD Brasov, deputatul Constantin Nita, atat in mandatul 2000-2004, cat si in cel actual, intr-o forma imbunatatita.

(C.D.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro
Eveniment pe scurt 31.10.2005

Liderii Aliantei PNL – PD au discutii pe tema divergentelor

Astazi, la Bucuresti, divergentele existente in Aliantei D.A. urmeaza sa fie discutate intr-o sedinta a Consiliului National de Conducere al A.D.A.. Expertul parlamentar Andrei Vocila a transmis ieri o declaratie de presa a liderului PNL, co-presedintele Aliantei D.A, Calin Popescu Tariceanu, privind aceste probleme: „S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini – care, uneori, incep sa ne ridice probleme asupra increderii pe care o putem avea in partenerii de guvernare – si s-ar putea sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sunt convins ca nu le va «cadea bine». Au suficiente initiative de care s-ar putea, la un moment dat, ca nici eu sa nu mai fiu interesat, sa le pun frana”. (A.T.)


Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment pe scurt 28.10.2005

Liberalii dezaproba criticile PSD privind raportul de tara

Expertul parlamentar Andrei Vocila, coordonatorul revistei on-line a Guvernului, respectiv „Tinta”, a anuntat ieri, intr-un comunicat de presa, ca PNL isi exprima dezacordul fata de acuzatiile PSD privind raportul Comisiei Europene, respectiv ca acesta ar amana data aderarii. „Daca PSD are o problema cu modul in care Comisia Europeana gestioneaza procesul de monitorizare si de extindere, sa trimita o petitie scrisa la Bruxelles. Comisia Europeana a anuntat din vara ca abia in primavara viitoare va fi stabilita data aderarii. Decizia comisiei este in avantajul nostru, pentru ca avem timp sa recuperam intarzierile generate de PSD in procesul de pregatire pentru aderare. PSD nu are ce sa critice in acest raport”, se mai spune in comunicat. (A.T.)

Transilvania Expres Brasov – www.mytex.ro sau www.transilvaniaexpres.ro

Eveniment 27.10.2005

POLITICIENII BRASOVENI COMENTEAZA CONCLUZIILE COMISIEI EUROPENE PRIVIND EVOLUTIA DIN ULTIMELE ZECE LUNI – PUTEREA SI OPOZITIA DIN BRASOV AU APRECIERI COMUNE PRIVIND RAPORTUL DE TARA

Chiar daca reprezentatii coalitiei la guvernare isi aroga meritele privind aspectele pozitive sesizate de oficialii UE, ei sunt de acord, asemenea politicienilor din opozitie, ca trebuie rezolvate in perioada urmatoare numeroase carente social-economice si legislative
„Romania a iesit din logica promisiunilor desarte”  Expertul parlamentar Andrei Vocila, care coordoneaza revista on-line a Guvernului, „Tinta”, a informat ieri ca premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ieri ca raportul de monitorizare prezentat de Comisia Europeana „este o radiografie obiectiva a Romaniei si spre deosebire de cele precedente, tara noastra a fost monitorizata acum ca un viitor stat membru al UE, care trebuie sa respecte aceleasi reguli ca toate celelalte state membre”. In acest context, prim-ministrul a mentionat ca raportul de monitorizare arata ca Romania a facut progrese in ultimele 10 luni, astfel incat aderarea la 1 ianuarie 2007 sa fie mai mult decat o data tinta. „Comisia Europeana si-a exprimat increderea in legatura cu capacitatea Romaniei de a-si asuma pe deplin obligatiile de stat membru, cu incepere de la 1 ianuarie 2007, daca va continua reformele. In cuvinte simple, aceasta inseamna ca Romania a reusit sa isi recastige credibilitatea in  fata partenerilor europeni. Am demonstrat in aceste 10 luni ca ne onoram angajamentele si ca, muncind din greu, vom putea atinge obiectivul strategic de a adera la 1 ianuarie 2007. Prin actiunile Guvernului pe care il conduc, Romania a iesit din logica promisiunilor desarte, fara acoperire, care se practicau pana acum 10 luni, si am intrat in logica actiunilor concrete si a reformelor”, a precizat Tariceanu. (A.T.)
Dupa cum am relatat ieri, oficialii Comisiei Europene au finalizat si au prezentat guvernantilor romani raportul de tara privind stadiul indeplinirii criteriilor de aderare la UE. Raportul arata ca Romania continua sa indeplineasca criteriile politice, dar ca mai sunt necesare eforturi semnificative pentru continuarea reformei in administratia publica, de punere in practica a reformei in sistemul judiciar, precum si ca trebuie intensificata lupta impotriva coruptiei, in special a celei la nivel inalt.

„Riscam sa vorbim despre integrarea Romaniei, dar fara romani!” Referitor la aspectele cuprinse in raportul de tara, deputatul PD Dumitru Puchianu ne-a declarat ieri ca documentul este „o nota evaluatorie realista si necosmetizata, care contureaza realitati ce ne obliga sa facem pe viitor eforturi sustinute pe linia reformelor”. Puchianu a mentionat ca, in plus, raportul intocmit de oficialii europeni este un semnal clar ca fara pasii economici necesari in sustinerea tarii „riscam sa vorbim despre integrarea Romaniei in UE, dar fara romani!”. In opinia deputatului PNL, Ioan Ghise, pentru prima data Comisia Europeana confirma intr-un raport progresele pe care Romania le-a facut in ultimul an.

„Este o mare diferenta intre raportul de acum un an, care ameninta prin posibila activare a clauzei de salvgardare, si cel de acum, care este in mod clar pozitiv. Aici, vrem, nu vrem, trebuie sa recunoastem meritele Guvernului coalitiei, condus de premierul Calin Popescu Tariceanu. Important este ca in urmatorul an sa se faca pasii necesari pentru
cresterea calitatilor de buna guvernare, astfel incat in aprilie 2006, raportul final sa consfinteasca in mod clar integrarea la termen, in 2007 a Romaniei in UE”, a spus Ghise. La randul sau, deputatul UDMR Attila Kovacs a afirmat: „Concluziile raportorilor europeni sunt realiste in privinta realizarilor Romaniei din ultima perioada. Nu cred, insa, ca trebuie sa ne relaxeze o serie de aspecte pozitive incluse in raport. Trebuie sa ne vedem de treaba cu seriozitate, pentru ca mai sunt multe lucruri de facut pentru a putea sa fim relaxati!”.

Referitor la acelasi subiect, deputatul conservator Constantin Faina ne-a declarat ca „raportul reflecta progresele pe care le-am facut in promovarea programelor de preaderare. Sunt evidentiate si directiile pe care va trebui sa ne concentram eforturile in perioada urmatoare pentru a ne atinge obiectivul strategic, respectiv integrarea in UE pe 1 ianuarie 2007. Activitatea noastra viitoare trebuie sa stea sub semnul stabilitatii si profesionalismului, acestea fiind valorile care ne vor garanta integrarea”.
„Deocamdata, stam la semafor!”

In ceea ce-l priveste, senatorul PSD Otilian Neagoe a tinut sa precizeze ca „este clar ca raportul de tara reprezinta o viziune extrem de precisa asupra stadiului Romaniei in drumul integrarii in UE”. Senatorul PSD ne-a mai declarat: „Se remarca efortul de continuare a reformelor, dar este evident din tot ceea ce se prezinta ca actualul Guvern ofera putine garantii in privinta performantei, respectiv in economie, in zona socialului, dar si in sfera Justitiei si a sigurantei frontierelor. Un cartonas  rosu a fost acordat agriculturii. In acest domeniu putem observa ca in 2005 nu s-a intamplat semnificativ, in afara eforturilor disperate ale actualului ministru de a castiga la capitolul «vizibilitate». Sintetizand, putem spune ca Romania va trebui sa aiba pana in aprilie 2006, cand va fi prezentat raportul final de tara, un parcurs de metronom. Trebuie facut un efort mai mare pentru performanta. Sunt lucruri necesare pentru ca Romania sa poata face fata standardelor UE. Sper ca actuala putere sa inteleaga ca este nevoie de mai multa munca si competenta pentru a realiza aceste obiective, precum si de abandonarea practicii de politizare in exces!”.

Senatorul Nicolae Iorga (PRM) a mentionat si el ca la o simpla lecturarea a raportului poate fi observat ca exista foarte putine conditii care au fost indeplinite si ca avem mari probleme cu coruptia: „Deocamdata, stam la semafor! Eu sper sa ne integram in 2007, insa mai avem mult de lucru si nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece”.

(Departamentul POLITIC)

Articole despre subsemnatul mai puteti regasi si citi accesand urmatorul link:

http://www.mytex.ro/search?q=andrei+vocila&cx=015343545694761940000%3Aqdfde1hcutk&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8#989 sau

http://www.mytex.ro/search?q=andrei+vocila&cx=015343545694761940000%3Aqdfde1hcutk&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8#951

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.