Ce este KAIZEN?

Kaizen (in japoneza insemnand „imbunatatire continua”) Îmbină foarte bine provocările adresate tinerilor in a continua invatarea si dezvoltarea profesionala pe tot parcursul vietii.Numele de Kaizen a fost ales deoarece recunoaste ca dezvoltarea si progresul au nevoie de o continua revizuire.

Programul incurajeaza tinerii sa utilizeze in mod constant ratiunea critica in a regandi modul in care sunt facute lucrurile in comunitatea lor si in propriile lor actiuni si ganduri. Kaizen recunoaste ca pentru o dezvoltare sustinuta, o societate impreuna cu membrii ei trebuie sa fie mereu activa si mereu constienta de nevoile comunitatii si solutiile utilizate in rezolvarea problemelor aparute.

Deoarece totul a fost colectivizat, nimeni nu era de fapt responsabil; nimeni nu era responsabil, nimanui nu-i pasa. Orice individ era absolvit de responsabilitate deoarece el sau ea delega problema la un nivel mai mare, acela al institutiei.” – Slavenka Drakulic – Cafe Europa.

Kaizen incearca sa schimbe aceste prejudecati prin implicarea tinerilor in comunitate prin Invatarea prin Serviciul in folosul Comunitatii.

Kaizen este un program destinat special pentru a ajuta Romania si tineretul din tarile post-comuniste in a dezvolta competentele necesare pentru a trai intr-o societate democratica si intr-o economie de piata competitiva. A imparti valori pozitive este fundamental. Idea este ca nu putem sa-i incurajam pe tineri sa traiasca o viata virtuoasa daca nici noi nu facem la fel. Aceste valori includ increderea in cadrul unui mediu sigur de grup si dezvoltarea unor deprinderi de marketing atat de importante in aceasta zona. Tinerii din Programul Kaizen sunt invatati sa utilizeze strategii pe termen scurt si lung in anumite domenii ale vietii.

Bazata pe ideea ca dezvoltarea personala este un fenomen complex si necesita suportului grupului, critica constructiva si dezvoltarea in multiple domenii in acelasi timp, Kaizen se lupta sa indeplineasca aceste cerinte prin proiecte in folosul comunitatii la fiecare doua luni, intalniri saptamanale ale grupului si dezvoltarea continua a deprinderilor individuale. Concentrarea se face pe dezvoltarea sanatatii psihice, cunostinte morale si spirituale, deprinderi de viata necesare si inteligenta si invatarea relationala – concentrat pe onestitate si deschidere.

Fiecare grup este o mica comunitate, membrii sunt incurajati sa dezvolte un contract pe care se obliga sa-l respecte si care se bazeaza pe respect si increderea in grupul respectiv. De asemenea, membrii cad de acord sa urmeze Contractul de Valori, dezvoltat special pentru Programul Kaizen si se bazaeaza pe valorile prezentate pe timpul participarii lor in Programul Viata.

Contractul de valori:

– Membrii Kaizen trebuie sa fie punctuali.

– Ar trebui sa fie sinceri unii cu altii.

– Ar trebui sa se respecte unii pe altii.

– Ar trebui sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor si sa actioneze numai dupa ce s-au gandit de zece ori asupra raspunsului.

– Ar trebui sa asculte unii de altii si sa fie siguri ca sunt ascultati.

– Ar trebui sa demonstreze ca au incredere unii in altii.

– Ar trebui sa actioneze dupa vorba: „Toti pentru unul si unul pentru toti”.

– Ar trebui sa participe la toate actiunile impreuna (proiecte ecologice, excursii, proiecte de curatare in folosul comunitatii).

– Ar trebui sa fie constienti ca actiunea lor are un efect asupra celorlalti.

– Ar trebui sa aplice principiile Kaizen nu numai la intalniri dar si in afara grupului.

Deciziile luate in cadrul grupului ar trebui sa fie democratice si sa fie respectate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.