CERCETARI NASA

Un aparat zburator futurist, care functioneaza fara echipaj uman, a trecut cu succes de primul zbor de test: o misiune stiintifica de certare, desfasurata deasupra Oceanului Pacific. Drona Global Hawk-2 NASA este un avion-prototip complet robotizat, menit sa zboare la altitudini foarte mari pentru perioade indelungi de timp.

Proiectul Global Hawk a fost dezvoltat impreuna de NASA si de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) – o serie de astfel de avioane au fost preluate de USAF pentru misiuni de spionaj si supraveghere, in vreme ce 3 Global Hawk au fost inzestrate cu echipamente stiintifice si au intrat in slujba agentiei spatiale americane. Cel testat in Pacific este o versiune-prototip, indesata cu echipamente moderne, de ultima generatie.

Global Hawk poate zbura fara nicio problema la altitudini de 18.300 de metri, adica aproximativ dublu fata de un avion comercial obisnuit; se poate mentine in aer timp de 30 de ore si poate zbura 20.000 de km – jumatate din circumferinta Pamantului.

NASA va folosi dronele Global Hawk pentru a masura nivelul stratului de ozon si al gazelor cu efect de sera, si pentru a lua mostre din atmosfera, troposfera si stratosfera inferioara. Cu ajutorul avionului robotizat, oamenii de stiinta vor sa stranga noi date pretioase care sa-i ajute sa inteleaga mai bine schimbarile climatice si formarea vremii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.