MĂSURI / ACTIVITĂŢI / ETAPE DE DERULARE A PROGRAMULUI DE MODERNIZARE POLIŢIA RUTIERĂ

Obiective:

1. Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a acestei formaţiuni în condiţiile actuale de fluenţă redusă a traficului.

Măsuri:

Perfecţionarea pregătirii profesionale în contextul în care mulţi poliţişti din structurile rutiere sunt nou-încadraţi sau transferaţi la această structură:

– plan tematic de pregătire specifică individuală;

– organizarea unor cursuri intensive de pregătire în unităţile de învăţământ ale M.A.I..;

– reevaluări periodice inopinate în vederea identificării lacunelor în pregătire şi dispunerii soluţiilor necesare;

 • Găsirea modalităţilor de corelare a sistemelor de monitorizare a traficului existente la nivelul Capitalei(Poliţia Capitalei, Primării, alte instituţii) şi dezvoltarea unui centru unic de monitorizare a traficului în Capitală care să permită intervenţia punctuală în timp optim în cazul incidentelor apărute în trafic.
 • Implementarea unui sistem informatizat de evidenţiere a zonelor de risc pentru siguranţa circulaţiei care să permită realizarea unor analize operaţionale şi hărţi de risc pentru eficientizarea acţiunilor preventive.
 • Mediatizarea agresivă a cauzelor care conduc la blocaje în traficul auto, exemplificarea cazurilor punctuale, obţinerea sprijinului mass media în educarea în spiritul responsabilităţii civice a participanţilor la trafic.
 • Dezvoltarea mecanismelor de cooperare punctuală sau la ordin a formaţiunilor de ordine publică şi poliţie rutieră pentru fluidizarea traficului în Capitală şi comunicarea reciprocă a oricăror probleme sesizate în timpul patrulării.

2. Standardizarea procedurilor specifice formaţiunilor de poliţie rutieră

Măsuri:

 • Revizuirea tuturor metodologiilor şi practicilor de acţiune şi intervenţie în vigoare într-un ghid unitar al managementului de acţiune al poliţiei rutiere bucureştene, care să prevadă şi situațiile care ar putea apărea în timpul executării serviciului dar care sunt de competenţa structurii de ordine publică sau poliţiei judiciare.
 • Implementarea ghidului managementului evenimentelor rutiere la nivelul Capitalei. Simularea unor cazuri care să presupună intervenţii conform acestui ghid şi evaluarea eficienţei intervenţiei pentru corelarea disfuncţionalităţilor.
 • Introducerea în tematica de pregătire continuă a poliţiştilor rutieri a unor bune practici din ghidul de intervenţie al poliţistului de ordine publică pentru a putea sprijini la nevoie formaţiunile operative prin intervenţii punctuale ce nu  ţin de specificul muncii lor.
 1. Intensificarea acţiunilor preventive rutiere în puncte “fierbinţi”, pe baza pachetelor analitice furnizate de structurile specializate, pentru diminuarea riscului producerii evenimentelor rutiere

Măsuri:

 • Efectuarea unor analize tactice de către Biroul de Analiză a Informaţiilor în vederea identificării principalelor locuri, intervale orare şi cauze ce au condus la producerea diferitor tipuri de accidente rutiere şi demararea unor acţiuni punctuale pentru prevenirea fenomenului.
 • Iniţierea demersurilor necesare la nivelul administraţiei locale în vederea instalării de sisteme video de supraveghere a traficului rutier, mai ales pe arterele cu puncte “negre”.
 • Iniţierea de parteneriate cu structuri sau instituţii cu atribuţii în educarea preventivă sau antiinfracţională, pentru derularea unor proiecte comune în special în rândul şcolarilor şi liceenilor.
 • Implementarea unui sistem informatizat de evidenţiere a zonelor de risc pentru siguranţa circulaţiei care să permită realizarea unor analize operaţionale şi hărţi de risc pentru eficientizarea acţiunilor preventive desfăşurate de poliţiştii ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul educaţiei rutiere.
 • Atragerea posturilor de radio bucureştene în difuzarea periodică a unor mesaje cu caracter preventiv sau de informare privind condiţiile de trafic sau anumite incidente apărute în trafic şi care perturbă circulaţia, cu indicarea rutelor ocolitoare.

4. Îmbunătăţirea aportului structurii de poliţie rutieră la combaterea criminalităţii judiciare, în contextul în care majoritatea autorilor faptelor penale judiciare se deplasează pe drumurile publice

Măsuri:

 • Creşterea aportului structurii de poliţie rutieră la culegerea de date şi informaţii în activitatea curentă şi implementarea în format 5x5x5.
 • Includerea efectivelor în acţiunile organizate punctual de structurile operative.
 • Monitorizarea nivelului de implicare a formaţiunilor de poliţie rutieră în combaterea infracţiunilor de altă natură.
 • Intensificarea schimbului de date şi informaţii cu celelalte structuri operative şi direcţionarea efectivelor proprii spre descoperirea infracţiunilor judiciare ce pot fi constatate în trafic.

5. Diminuarea gradului de coruptibilitate prin testarea în teren a poliţiştilor din structura rutieră, în colaborare cu instituţiile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Măsuri:

 • Organizarea inopinată a unor acţiuni de verificare a rezistenţei la corupţie, în colaborare cu specialişti ai DGIPI.
 • Prelucrarea cu întreg efectivul poliţiei rutiere a rezultatelor testărilor.

6. Alte măsuri

Măsuri:

 • Găsirea unor soluţii de gestionare a problematicii ridicate de timpii de aşteptare în sălile destinate declarării unor accidente uşoare.
 • Îmbunătăţirea condiţiilor din aceste spaţii de primire a publicului.

Desfăşurarea unor module de pregătire a tuturor lucrătorilor Brigăzii de Poliţie Rutieră, care în timpul îndeplinirii serviciului ar putea fi intervievaţi sau filmaţi de mass media, pentru adoptarea unui comportament şi limbaj optim în astfel de situaţii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.