Dosar OZN – Lumini ciudate in Arizona

Activitatea intensa OZN observata in cursul anului 2000, dar mai ales cea din anul urmator, au atras atentia ozenologilor de pretutindeni, cu atit mai mult cu cit aceasta se desfasura la numai trei ani de la valul OZN care se abatuse deasupra Arizonei. Ozenologul Hugh Douglas, care se pregateste sa scrie o carte despre fenomenul OZN din Arizona, a adunat o serie de declaratii ale unor martori oculari ai acestui fenomen, din care reproducem citeva.

Triunghi zburator in Scottsdale

La data de 4 noiembrie 2000, un martor ocular din Scottsdale a declarat: In jurul orei 20.45 eram acasa si ne uitam in liniste la televizor, cind, la un moment dat, atentia ne-a fost atrasa de niste lumini care se deplasau pe cer.

Trei dintre ele erau plasate in forma de triunghi. In acest timp, noi am mai vazut si un avion comercial care se indrepta spre aeroportul din Phoenix, dar acesta era cu mult mai mic decit triunghiul pe care il vazusem.

Doua avioane de lupta in urmarirea OZN-ului

Un cetatean din Vail avea sa declare la 4 noiembrie ca ginerele si fiica sa fusesera martorii unui fenomen foarte ciudat: Un obiect mare, in forma de picatura de apa, se afla suspendat la circa 100 de metri deasupra pamintului. Ginerele meu a aprins farurile si atunci nava s-a inaltat la aproximativ 200 de metri si a inceput sa se deplaseze de-a lungul caii ferate, catre vest. In acel moment, ginerele meu a vazut cum doua avioane de lupta A-10 incearca s-o urmareasca, fara rezultat insa. Culoarea navei era alb-verzuie si in jurul ei straluceau numeroase luminite divers colorate.

Un obiect ciudat, ce semana cu planeta Marte

La 2 decembrie 2000, in jurul orei 1.30, Philipp Morgan, lucrator la Statia meteo din Phoenix, a observat un obiect neobisnuit care se deplasa pe cer. Acesta parea sa fie o stea de culoare rosiatica, dispusa sub un unghi de 70 de grade deasupra orizontului. Desi dimensiunile erau neobisnuit de mari pentru o stea, Morgan a crezut la inceput ca acesta este Marte. Citeva minute mai tirziu, steaua a inceput sa se deplaseze in jos, iar in momentul in care a ajuns la aproximativ 35 de grade deasupra orizonului, ea a inceput sa se deplaseze paralel cu pamintul. Ciudatul obiect a continuat sa se deplaseze spre vest, dupa care a disparut dincolo de linia orizontului.

OZN-ul amintea ca forma de o racheta

La 30 septembrie 2001, James Marlow, proprietarul unui bar din Phoenix, se afla, impreuna cu trei prieteni, acasa la unul dintre ei. In jurul orei 22.30 cei trei au observat pe cer un obiect, pe care initial l-au luat drept meteorit. Dindu-si seama ca s-au inselat, ei s-au urcat pe acoperisul cadirii, pentru a-l vedea mai bine. Obiectul amintea ca forma de o racheta si lasa in urma sa o trena luminoasa subtire, care se stingea repede. La un moment dat, din obiectul respectiv s-a desprins parca un fragment, care se indrepta spre pamint, catre directia in care se aflau cei patru prieteni. Acestia s-au speriat, gindindu-se ca va izbucni un incendiu. Cind a ajuns foarte aproape de acoperisurile caselor de pe strada vecina, fragmentul stralucitor s-a stins. Aproape instantaneu, pe cer au aparut doua avioane militare. James a telefonat imediat la studioul teritorial al companiei de televiziune CBC, pentru a declara cele observate. Operatorii de acolo i-au spus ca foarte multi martori oculari ai acestei aparitii neobisnuite telefonasera deja in acea seara la redactie.

OZN-ul se deplasa in directia bazei militare

La data de 19 octombrie, Tom Roberts, vinzator intr-un un mic magazin aflat la periferia orasului Phoenix, a fost martor ocular al unui fenomen neobisnuit: In jurul orei 20.45 iesisem afara din magazin si fumam o tigara, privind la cerul pe care aparusera deja stelele. La un moment dat am simtit ca ceva se afla chiar deasupra capului meu. Cind m-am uitat, am vazut un grup de trei lumini de culoare rosie-portocalie, dispuse sub forma unui bumerang, care se deplasau in directia bazei militare Luke. Totul a durat circa 6-8 secunde, dupa care OZN-ul a disparut din raza mea vizuala.

Un OZN cu fuselaj semitransparent

La data de 25 octombrie, in jurul orei 22.20, doi martori oculari din Phoenix au observat un OZN de forma triunghiulara, care se deplasa cu viteza foarte mare. OZN-ul se afla la o inaltime de circa 1.000 de picioare si se deplasa catre sud, fara nici un fel de zgomot: La partea lui inferioara se aflau 5 sau 7 cercuri de culoare alba, iar fuselajul parea aproape transparent. Din estimarile noastre, OZN-ul avea o lungime de circa 30 de picioare si o latime de 12-15 picioare. Deoarece pe cer nu se aflau alte repere, evaluarea noastra nu putea fi decit aproximativa. OZN-ul a disparut din raza noastra vizuala dupa circa 3-4 secunde.

Obiectul se deplasa mult prea repede pentru un avion

La data de 11 noiembrie 2001, doi studenti din Phoenix au fost martorii aparitiei pe cer a unui obiect auriu. Acesta avea un halou in jurul lui si se deplasa cu viteza constanta, fara a-si schimba directia. Cei doi, care isi satisfacusera deja stagiul militar, si-au dat seama ca obiectul respectiv se deplasa prea incet pentru un meteorit si putin cam prea repede pentru un avion. La un moment dat, lor li s-a parut ca obiectul isi pierde din stralucire, insa foarte curind, el a disparut din raza vizuala a celor doi.

Nu am putut estima la ce inaltime se aflau luminile

La data de 27 noiembrie, D. Mersen, colonel in rezerva, a declarat ca a observat un OZN in partea de sud a orasului Phoenix: In jurul orei 21.55, eu ma uitam in directia South Mountain, cind deodata am observat niste lumini rosiatice la circa 45 de grade deasupra liniei orizontului. Din punctul in care ma aflam, nu am putut insa estima la ce inaltime se aflau acestea. Doua dintre ele au ramas in pozitie stationara, dar dupa circa doua minute, una dintre ele a disparut, urmata fiind si de cealalta. Dupa un minut sau doua, ele au reaparut pe cer, dar de data aceasta ele nu mai erau la fel de stralucitoare. Am fost ofiter si stiu cum arata luminile de semnalizare ale unui avion. Pot spune deci cu certitudine ca acestea erau cu totul altceva.

Documentar de Andreea Radian

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.