Istoric : Decizia Ministerului Apărării Naţionale din 1992 de a înfiinţa s-a bucurat încă de la început de o largă apreciere naţională şi internaţională. Având ca sursa de inspiraţie instituţii similare din ţări membre NATO şi UE, crearea C.N.Ap. venea să răspundă unei duble nevoi. Pe de o parte, M.Ap.N. dorea ca, post – 1989, opinia publică din România să înţeleagă corect specificul problemelor de securitate şi apărare naţională, pe de alta parte, societatea civilă şi noua clasă politică aveau nevoie de educaţie pentru a avea acces la un domeniu care, până atunci, le fusese interzis a-l studia, discuta şi înţelege.
Infiinţarea Colegiului Naţional de Apărare a fost percepută de societatea civilă ca o contribuţie majoră la integrarea organică a instituţiei militare în sistemul social şi politic al statului de drept. Până în acest moment au absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, 1231 de cursanţi, din care 39 străini, din state membre ale NATO sau partenere, iar raportul dintre numărul de cursanţi proveniţi din structuri militare şi cel al celor proveniţi din societatea civilă, s-a modificat de la o serie la alta in favoarea creşterii celor din urmă. Structura ultimelor serii a fost de două treimi civili şi o treime militari.
Misiune : Colegiul Naţional de Apărare asigură educaţia generală şi de specialitate în domeniul apărării şi securităţii naţionale în beneficiul personalului militar şi civil al sistemului de securitate naţională şi în folosul ţării. Calitatea educaţiei trebuie să corespundă cerinţelor determinate de noul statut internaţional al României, respectiv de cel de membru al NATO şi al Uniunii Europene. Îndeplinirea cât mai bine a viitoarelor misiuni naţionale sau a sarcinilor ce ne revin în cadrul NATO şi UE depind de o cât mai rapidă modernizare a învăţământului civil şi militar. Alături de alte instituţii naţionale de învăţământ superior, C.N.Ap. este chemat să contribuie la formarea viitorilor lideri militari şi civili, care au în responsabilitate securitatea naţională a României. În vederea îndeplinirii misiunii sale, Colegiul Naţional de Apărare colaborează strâns cu C.S.A.T.,
Comisiile de specialitate ale Parlamentului, M.A.E., M.A.I., S.R.I., S.I.E., alte ministere, agenţii sau autorităţi publice şi locale şi manifestă deschidere pentru cooperarea cu Societatea Civilă.
TIPURI DE CURSURI
Colegiul Naţional de Apărare organizează următoarele cursuri:
Cursul principal se adresează specialiştilor militari şi civili aflaţi la jumătatea carierei, care pe parcursul ultimei etape din cariera lor profesională ocupă sau urmează să ocupe funcţii de conducere de nivel înalt.
Cursul abordează aspecte concrete ale actualei problematici de securitate naţională şi internaţională. Nu în ultimul rând, cursul va urmări o cât mai completă asimilare a teoriei şi practicii occidentale, a bunei guvernări şi a conducerii strategice. Durata cursului este de 24 săptămâni.
Cursul introductiv se adresează tinerilor militari şi civili, aflaţi la început de carieră. Scopul acestui curs este ca, dincolo de pregătirea de bază, să ofere acestora posibilitatea unei cât mai bune cunoaşteri a aspectelor principale ale domeniului relaţiilor internaţionale şi studiilor de securitate. Cursul este focalizat în special pe chestiuni de natură teoretică şi are durata de 12 săptămâni.
Cursul de nivel înalt este destinat demnitarilor (miniştri, secretari de stat, sub-secretari de stat, secretari generali, senatori, deputaţi, prefecţi, etc.) Pentru administraţia centrală cursul este deschis şi persoanelor cu gradul de general, chestor sau ambasador.
În egală măsură Colegiul Naţional de Apărare este deschis şi interesat în participarea unor reprezentanţi de nivel înalt (cadre de conducere) din partea asociaţiilor şi organizaţiilor reprezentative pentru societatea românească: mass media, organizaţii patronale, etc.
Scopul cursului este de a facilita asimilarea informaţiilor referitoare la practica occidentală a bunei guvernări. De asemenea, se acordă o atenţie deosebită acelor informaţii relevante pentru însuşirea practicilor moderne privind conducerea şi gestionarea politicii naţionale de securitate.
FOR PENTRU DEZBATERI ACADEMICE
Seminariile pe care le organizează Colegiul Naţional de Apărare îşi propun să încurajeze şi să dezvolte capacitatea de analiză, reunind în mod sistematic academicieni, experţi şi autorităţi.
Colegiul Naţional de Apărare se ocupă cu punerea la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale, a altor structuri guvernamentale interesate şi a societăţii civile, a resurselor academice proprii în vederea facilitării înţelegerii complexităţii problematicii actuale de apărare şi securitate şi identificarea celor mai eficiente strategii naţionale de răspuns la actuala gamă de riscuri, conform Strategiei de Securitate Naţională.
ACTVITĂŢI INTERNAŢIONALE
Prin activităţile desfăşurate se asigură o cooperare permanentă între Colegiul Naţional de Apărare şi instituţii similare din statele membre NATO şi UE, Colegiul participând din partea României la Colegiul European de Securitate şi Apărare şi la Conferinţa comandanţilor organizată anual de Colegiul de Apărare NATO.
În perioada următoare, Colegiul îşi propune dezvoltarea activităţii în sprijinul Colegiului European de Securitate şi Apărare.
În prezent C.N.Ap. :
• participă în diferite proiecte în cadrul Consorţiului
PfP;
• beneficiază de expuneri ale unor lectori străini;
• efectuează vizite oficiale la instituţii similare din
străinătate;
• primeşte vizite oficiale de la instituţii similare din
străinătate;
• efectuează călătorii de studii şi documentare;
• participă la seminarii şi conferinţe internaţionale.
În mod regulat C.N.Ap. colaborează printre altele cu:
• Colegiul de Apărare NATO;
• Centrul European pentru Studii de Securitate
„George C. Marshall”;
• Colegiul Regal pentru Apărare din Belgia;
• Universitatea Naţională de Apărare din SUA;
• Institutul Uniunii Europene pentru Studii de
Securitate;
• Colegiul Regal de Apărare din Iordania;
ACTIVITĂŢI IMPORTANTE RECENTE:
1. Proiectul NATO “Ştiinţa pentru Pace” ‘Convert the Defence Industry’ împreună cu instituţii din Germania, Bulgaria şi R. Macedonia
2. Organizarea Modulului 4 al Cursului de Nivel Înalt PESA la Bucureşti în aprilie 2010
3. Vizite experţi străini:
– Prof.dr. Sven Biscop, IRRI Buxelles, Belgia;
– Klaus Kleffner, Cartierul General NATO ;
– Athanasios Dougos, analist militar din Grecia;
– Ira Charles Queen, colonel Armata SUA;
– ambasadorii Poloniei, Austriei, Germaniei şi
Italiei.
SPIRITUL C.N.Ap.
Activitatea C.N.Ap. se desfăşoară în spiritul Codului de Conduită şi al Acquis-ului occidental al politicii de securitate.
Codul de Conduită – “SINE IRA ET STUDIO ” :
1. Curajul propriei opinii – vorbeşte deschis şi direct, fii critic.
2. Respectul faţă de ceilalţi membri – fii elegant, dă dovadă de onoare, atacă ideea şi nu omul.
3. Întâietatea interesului comun – interesul comun înaintea orgoliilor personale.
4. Pragmatism– focalizare pe problemele reale ale României.
5. Iniţiativă şi responsabilitate la timpuri noi idei noi.
6. Fără discriminare, xenofobie sau rasism – fii civilizat şi democrat.
7. “Chatham House Rule “– regula neatribuirii.
Acquis-ul occidental al politicii de securitate :
1. Triada Securitate, Prosperitate, Identitate ca scop
al politicii de securitate.
2. Conceptul multidimensional de securitate.
3. Cetăţeanul şi calitatea vieţii ca indicatori ai succesului politicii de securitate.
4. Controlul democratic al Sectorului de Securitate.
5. Managementul integrat, naţional şi internaţional al securităţii.
6. Managementul globalizării.
Conducerea Colegiului Naţional de Apărare:
- Col. Mircea Mîndrescu– Director adjunct pentru învăţământ;
- Col.dr. Doina Mureşan – Director adjunct administrativ;
- P.c.Anton Lepădatu – Şef birou activităţi internaţionale şi relaţii publice.
- Lt.col. Pericle Florian – Şef birou secretariat şi planificare învăţământ
Contact:
Telefon :021-319 57 63
Fax : 021-319 48 83
E-mail: cna@unap.ro
Adresa: Str. Panduri nr. 68 – 72,
sector 5, Bucureşti.
Activitatea Colegiului Naţional de Apărare a fot sprijinită şi de:
• B.R.D.- Groupe Societe Generale
• GRAMPET S.A.
• Coca-Cola România
• Banca Comercială Română